Over zonen en moeders

De band tussen moeders en hun zonen is sterk en speciaal. Zelfs op volwassen leeftijd blijft een man vaak nog via een psychologische navelstreng met zijn moeder verbonden. De relatie tussen moeder en zoon is dikwijls complex. Ziekte, aftakeling en dood van die geliefde moeder kan bij de zoon een heftig rouwproces op gang brengen.

Vele auteurs hebben geprobeerd dit moeilijke proces te beschrijven. Uit de veelheid aan moeder­boeken van zonen over hun moeders hebben we er vier recente uitgekozen om te bespreken:

Dit is mijn moeder / Tommy Wieringa

Moedervlekken / Arnon Grunberg

Gestameld liedboek. Moedergetijden / Erwin Mortier

De goede zoon / Rob Van Essen

Van elk boek krijgt u een inhoudelijke bespreking. Dit deel omvat de samenvatting van het verhaal, analyse van de titel, de personages, het motto, de thematiek, het vertelstandpunt, symbolen en motieven, opbouw en structuur, de taal en stijl en het genre. Er worden ook een aantal concrete vragen gesteld en discussietips gegeven voor een bespreking in leesgroepverband.

Per boek wordt in een tweede deel meer informatie gegeven over de auteur (biografie en bibliografie, overzicht van prijzen). Daarnaast vindt u recensies, artikels en interviews over de roman.

 

Over zonen en moeders: werkmap voor leesgroepen / Marie-Jeanne Snoeks en Loranne Van Praet. – Leesweb, 2019. – 68 p.

Prijs: 10 euro + 3,50 euro administratie- en verzendingskosten (7,50 euro voor buitenland).

Leesweb vzw

Louis Frarynlaan 75 bus 3

2050 Antwerpen

tel. 03 272 21 46

info@leesweb.be