Keuzelijst: MultiCulti!

MultiCultiEen selectie multiculturele voorleesboeken

Al meer dan 10 jaar trekken vrijwilligers van de Boekenkaravaan naar Antwerpse kansarme gezinnen om er voor te lezen. De voorlezers hebben een ruime keuze aan mooie prentenboeken die de Vlaamse en Nederlandse markt te bieden hebben. Tegelijk kunnen ze niet voorbij gaan aan de anderstalige en ‘anders-culturele’ achtergrond van de meeste voorleesgezinnen in Antwerpen en andere grote steden. Vandaar het dubbele opzet van deze keuzelijst: het in kaart brengen en bespreken van enerzijds prenten- en voorleesboeken die zowel in het Nederlands als in een of meerdere talen verkrijgbaar zijn en anderzijds Nederlandstalige boeken die zich afspelen in een multiculturele samenleving. Leesplezier blijft essentieel, dus al te didactische of moraliserende boeken werden niet geselecteerd, verhalen spelen zich af in een multiculturele maatschappij waarin deze in al zijn vanzelfsprekendheid getoond wordt, zowel in tekst als illustraties.

Meertalige boeken (in één volume of afzonderlijk) bieden niet alleen het voordeel dat voorlezer en kind in de eigen taal het verhaal kunnen volgen, maar ook dat ouders het voorleesritueel kunnen verder zetten in hun eigen taal als zij zich te onzeker voelen in het Nederlands. Boeken met een multiculturele setting en personages bieden uiteraard identificatiemogelijkheden en vergroten de herkenbaarheid voor het jonge publiek.

Vooraf stellen we vier interessante projecten voor die volledig bij het opzet van deze keuzelijst aansluiten. Achteraan de keuzelijst vindt u een lijst met nuttige adressen, o.a. besteladressen van minder courant in de handel verkrijgbare boeken die in de lijst werden opgenomen. Hoofdwoorden-, titel- en trefwoordenregister sluiten de lijst af.

Multiculti : een selectie multiculturele voorleesboeken / Cammaert, Martine en Marina Marissen. – Leesweb, 2014. – 70 p.

Prijs: 10 euro/exemplaar + 3,50 euro (+ 7,50 euro voor buitenland) administratie- en verzendingskosten.