Keuzelijst: Face het boek

kaft voor siteFace het boek : een selectie uitdagende boeken voor 14-plussers

Rond hun 14de haken veel jongeren af wat betreft het lezen in de vrije tijd. Schuldig aan deze ´ont-lezing´ zijn het gebrek aan leesplezier en de sterke concurrentie van vrijetijdsbestedingen zoals ‘facebooken’, film en televisie kijken, uitgaan, sporten, reizen… Je kan nu eenmaal niet alles doen en natuurlijk kies je dan wat jou op dat moment het leukst lijkt. Leesplezier lijkt dus het voornaamste motief om te kiezen voor lezen. En voor leesplezier zorgen, is op de eerste plaats een kwestie van het juiste boek op het juiste moment bij de lezer krijgen!

Deze alfabetisch op auteur geordende keuzelijst wil adolescenten, hun ouders, leerkrachten, bibliothecarissen… helpen om geschikte, aantrekkelijke en kwalitatief goede romans te kiezen uit het recente boekenaanbod. De lijst vormt ook een uitdagend en actueel alternatief voor traditionele leeslijstjes op school. Aan de hand van de uitgebreide annotatie kan de lezer zich een idee vormen van inhoud, thematiek, taal en stijl van het besproken boek. Onderaan elke bespreking duiden trefwoorden de leeftijd, de grote thema’s en het genre aan. Op deze manier kan ook de adolescent zelf een gefundeerde keuze maken. Er bestaan immers heel wat individuele verschillen op deze leeftijd zowel in persoonlijke ontwikkeling op deze leeftijd  als tussen jongens en meisjes als wat betreft interessesfeer en leeservaring.

Een bijkomende troef is de aanduiding met één, twee of drie boekjes: dat is geen verwijzing naar de kwaliteit maar wel naar de moeilijkheidsgraad. Wie graag en veel leest, is misschien op zoek naar een nog ongekende uitdaging. Wie niet graag leest, verkiest wellicht een niet te dik en vrij makkelijk lezend boek. Registers op auteurs, titels en trefwoorden maken opzoeken makkelijk.

Face het boek : een selectie uitdagende boeken voor 14-plussers / Cammaert, Martine en Marina Marissen. – Leesweb, 2011. – 68 p.

Prijs: 10 euro  + 3,50 euro  administratie- en verzendingskosten (7,50 euro  voor buitenland).