Keuzelijst: Afscheid voor altijd

afscheid voor altijdEen selectie boeken rond rouwen, verdriet en omgaan met verlieservaringen

Kinderen en jongeren die voor het eerst in aanraking komen met de dood – door het overlijden van een huisdier, (groot)ouders, broer of zus, vriend(in), een klasgenoot – zijn zelden voorbereid op het omgaan met verlies, het leren leven met gemis en het verwerken van verdriet. Evenmin als volwassenen weten jonge mensen zich een houding te geven tegenover –  laat staan een helpende hand te reiken aan –  iemand die een geliefde verloor. Ouders, familieleden en leerkrachten voelen zich dikwijls onzeker en machteloos, weten niet hoe ze rouwende kinderen en jongeren kunnen helpen, wat ze wel en wat ze beter niet kunnen doen. Toch kan gedeeld verdriet voor troostende toenadering zorgen op voorwaarde dat er over die gevoelens kan gepraat worden. Er zijn heel wat goede boeken die deze gevoelens verwoorden.

De  volledig geactualiseerde keuzelijst Afscheid voor altijd (vorige uitgave:  Leesweb, 2004)  bevat een selectie recente boeken voor kinderen en jongeren rond het thema ‘rouwen, verdriet en omgaan met verlieservaringen’. Het gaat hierbij grotendeels om fictieboeken maar ook enkele informatieve boeken werden opgenomen. Er werd gestreefd naar een zo groot mogelijke diversiteit zowel wat betreft de situatie waarin de hoofdpersoon met de dood geconfronteerd wordt – plots, door ongeval, ziekte, zelfdoding, euthanasie – als wat betreft de graad van emotionele betrokkenheid bij de stervende of overledene. In enkele boeken is er (nog) geen sprake van een overlijden maar wel degelijk van een verlieservaring. Kinderen of jongeren worden daarin geconfronteerd met het afscheid van een persoon zoals zij die altijd gekend hebben, bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer of door een zware beroerte.

De geselecteerde boeken werden alfabetisch gerangschikt op hoofdwoord binnen de volgende leeftijdscategorieën: voor peuters en kleuters; voor 6-plussers; voor 9-plussers; voor 12-plussers; voor 14-plussers. Apart werden ook enkele informatieve uitgaven voor volwassen rouwbegeleiders en interessante websites opgenomen. Voor elk boek worden naast een korte annotatie thematische trefwoorden en een minimum leeftijdsaanduiding gegeven. Achteraan vergemakkelijken registers op hoofdwoord, titel en trefwoorden het opzoeken van een bepaald boek.

Afscheid voor altijd : een selectie boeken rond rouwen, verdriet en omgaan met verlieservaringen / Cammaert, Martine en Marina Marissen. – Leesweb, 2013. – 72 p.

Prijs: 10 euro  + 3,50 euro  administratie- en verzendingskosten (7,50 euro  voor buitenland).