Het hart is een eenzame jager

Het hart is een eenzame jager / Carson McCullers

Deze werkmap biedt informatie bij het boek Het hart is een eenzame jagervan Carson McCullers. Deze roman uit 1940 behoort inmiddels tot de klassiekers in de Amerikaanse literatuur. In 2016 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling. Door de controversiële thema’s zoals rassendiscriminatie in de VS, gebrekkige communicatie, armoede en eenzaamheid, is dit boek nog steeds verrassend actueel.

In het eerste deel komt de inhoudelijke bespreking aan bod. Naast een algemene beoordeling van het verhaal worden kaft en titel van diverse uitgaven bekeken. De karaktertekening van de verschillende personages wordt geanalyseerd met terugkoppeling naar de sociale context. De thema’s worden besproken aan de hand van vragen die tot levendige discussies in de leesgroep kunnen leiden. Vertelperspectief, structuur, tijd en ruimte plaatsen de roman in een ruimer literair kader.

In het tweede deel komen de biografie van Carson McCullers (1917-1967) en de bibliografie van zowel het oorspronkelijk Engelstalige als de Nederlandse vertalingen aan bod. Ook is er aandacht voor prijzen, vertalingen en de verfilming uit 1968 van The heart is a lonely hunter.

In het derde deel tenslotte werden recensies en een interview met vertaalster Molly van Gelder opgenomen.

Voor het stofferen van leesclubs of besprekingen van dit boek in het onderwijs, is deze werkmap een geknipt hulpmiddel en een handige aanvulling om de eigen leeservaringen te verdiepen en ze te toetsen aan de opvattingen van andere lezers en recensenten.

Het hart is een eenzame jager : werkmap voor leesgroepen / Marie-Jeanne Snoeks en Loranne Van Praet. – Leesweb, 2020. –24 p.

Prijs: 10 euro + 3,50 euro administratie- en verzendingskosten (7,50 euro voor buitenland).

Leesweb vzw

Louis Frarynlaan 75 bus 3

2050 Antwerpen

tel. 03 272 21 46

info@leesweb.be