Goed verhaal, eenvoudige taal!

goed-verhaal-eenvoudige-taal-kaft-voor-op-site

Toen we jaren geleden keuzelijsten maakten voor ‘moeilijke’ lezers, waren die (niet-)lezers vooral laaggeletterde jongeren en volwassenen uit eigen land. Deze groep is aanzienlijk aangegroeid met vluchtelingen uit een andere cultuur en met een andere taal die hier een nieuw leven willen opbouwen.

Voor wie het Nederlands al ietwat onder de knie heeft, kunnen verhalen in eenvoudig Nederlands heel veel betekenen. Er is een gevarieerd aanbod waarin zowel verhalen die herkenning bieden als verhalen die onderdompelen in de nieuwe cultuur, een plaats vinden. Sommige emoties zijn van alle tijden, van alle mensen, los van cultuur of afkomst.

Dat verhalen heel wat emoties los kunnen maken, lezen we in de getuigenis van Birgit. Zij kiest zorgvuldig korte verhalen, beeldverhalen, gedichten… om samen te lezen met kwetsbare anderstalige vrouwen. Haar getuigenis wordt gevolgd door een selectie beschikbare verhalen en boeken in eenvoudig Nederlands. Deze selectie is niet alleen bedoeld voor nieuwkomers maar voor alle jongeren en volwassenen die hier nood aan hebben.

De titels worden grondig besproken, zodat adviseurs van de doelgroep of voorlezers een passende keuze kunnen maken en zo het juiste boek bij de juiste lezer-luisteraar  brengen.

De grootste selectie betreft boeken die in een reeks verschenen, gevolgd door enkele waardevolle boeken buiten reeks. Alle boeken zijn geschikt voor volwassenen, de leeftijdsaanduiding is de ondergrens voor jongeren. Hoofdwoorden-, titel-, en trefwoordenregisters maken opzoeken makkelijk.

 

Goed verhaal, eenvoudige taal! / Cammaert, Martine en Marina Marissen. – Leesweb, 2016. – 54 p.

Prijs: 10 euro/exemplaar  + 3,50 euro (+ 7,50 euro voor buitenland) administratie- en verzendingskosten.