Fijn! Verschil mag er zijn!

In het onderwijs onderkent men meer en meer het belang van emotionele intelligentie en empathie, ook in de eindtermen. Er zijn kinderen die het als een talent meekrijgen maar voor velen is het een vaardigheid die ontdekt en geoefend moet worden. Emotionele intelligentie, empathie en inlevingsvermogen stimuleren in de klas is minstens even belangrijk als het voeden van cognitieve intelligentie.

Aan de hand van recente (prenten)boeken gaan we in deze lesmap dieper in op ‘anders’ zijn en hoe er mee om te gaan. Zichzelf aanvaarden zoals men is en zich kunnen inleven in een ander, zijn belangrijke sociale vaardigheden.

Voor kleuters zijn er veel prentenboeken rond ‘anders zijn’ die prima in een of meerdere lessen aan bod kunnen komen. In deze lesmap geven wij een 10-tal uitgewerkte lesontwerpen rond boeken voor de kleuterschool.

Voor de lagere school bieden de toegevoegde besprekingen en lestips van het net dikwijls een andere kijk. Er worden uiteenlopende methodes gebruikt die ook voor andere boeken bruikbaar zijn. Op die manier zijn ze, los van het besproken boek, nog een extra bron van inspiratie.

Leerkrachten, ouders of begeleiders die zelf nog verder boeken en (les)inspiratie willen zoeken, moeten zeker eens een kijkje nemen op de links die gegeven worden in de rubriek ‘Websites met le(e)stips, recensies en downloads’.

Het hoofdstuk ‘Kant en klaar voor de basisschool’ biedt een lijst met boeken en werkboeken vol inspirerende vragen en opdrachten om kinderen van 3 tot 12 jaar te helpen zichzelf, anderen en de wereld beter te leren kennen en begrijpen.

Fijn! Verschil mag er zijn! : inlevingsvermogen stimuleren bij kinderen / Martine Cammaert, Marina Marissen. – ­Leesweb, 2020. – 68 p.

Prijs: 10 euro + 3,50 euro administratie- en verzendingskosten

Zie ook: duo-aanbod lesmap + keuzelijst

Bestellen bij Leesweb vzw

info@leesweb.be

tel. 03 272 21 46