Anders is ook normaal

Keuzelijst : Anders is ook normaal

We leven kort op elkaar in een diverse samenleving met veel mensen en uitdagingen. Omgaan met mensen die afwijken van een geruststellend gemiddelde en die anders zijn is meer dan ooit een uitdaging.

Heel veel staat of valt met empathie en inlevingsvermogen. Er zijn kinderen die dit als een talent meekrijgen maar voor velen is het een vaardigheid die ontdekt en geoefend moet worden. Het aanvaarden en begrijpen van mensen die anders zijn, vergt in de eerste plaats zelfvertrouwen. Zelf goed in je vel zitten, is de enige juiste startpositie. Vanuit die positie wordt het ook makkelijker juiste grenzen aan te geven, want hoe je het draait of keert, iedereen moet in zijn diversiteit rekening houden met al die andere ‘anderen’.

Voor kleuters zijn er veel prentenboeken rond anders zijn. Voor de lagere school is het aanbod beperkter. We selecteerden voor deze keuzelijst boeken voor deze doelgroep met in de hoofdrol kinderen die in ruime zin geconfronteerd worden met anders zijn van zichzelf of van anderen. Het werd een heel gevarieerde selectie van boeken uit het recente boekenaanbod waarvan we hopen dat begrip en inlevingsvermogen op een veilige en leesplezierige manier gestimuleerd worden. De meeste boeken laten zich ook goed voorlezen in de klas met – wie weet — als kers op de taart een inspirerend klasgesprek tot gevolg.

Met hoofdwoorden-, titel- en trefwoordenregister om het vinden van het juiste boek makkelijk te maken.

Anders is ook normaal : een selectie boeken over anders zijn voor kinderen / Martine Cammaert, Marina Marissen, Leesweb 2020

Prijs: 10 euro

Bestellen bij Leesweb vzw

info@leesweb.be

tel. 03 272 21 46