Barrow, David
Heb jij misschien olifant gezien?
Gottmer, 2017. – 32 p. : ill.
ISBN 978 90 257 6682 5

Heb jij misschien olifant gezien? is een boek dat overloopt van humor. Olifant is een zelfverklaarde kampioen in verstoppertje spelen. De jongen gaat de uitdaging aan. Hij doet erg zijn best, maar nergens kan hij olifant vinden. Net wanneer hij het opgeeft, voelt hij de slurf van olifant een tikje geven op zijn schouder. Daar is hij!

Op de prenten zie jij de olifant wel opduiken achter een boompje, onder de deken, achter de televisie. De grijze kolos kan zich verbergen voor de jongen, maar je voorleeskinderen zullen hem snel opmerken. Wedden dat ze de jongen willen helpen en de verstopplaats van de olifant verraden?

Wat je moet weten over dit boek:

  • Geschikt voor: kinderen vanaf 2,5 jaar.
  • Bijzonder omwille van: Het is een mix van succesingrediënten bij kinderen, namelijk dieren, humor, spelletjes en verrassing.
    Het jongetje dat verstoppertje speelt, heeft een donkere huidskleur. Het boek toont – zonder het te benoemen – de diversiteit in onze samenleving. Sla de eerste bladzijde niet te snel om want daar zie je dat het jongetje een blanke vader en een moeder met een donkere huidskleur heeft. Dit kan voor een voorleeskind met gelijkaardige roots helpen om zich te identificeren met het hoofdpersonage.
  • Voorleestips: Zijn jouw voorleeskinderen beter in verstoppertje spelen dan olifant? Doe de test. Je kan hen ook een tekening laten maken waarbij olifant wel goed verstopt zit. De dieren en mensen in het boeken hebben (nog) geen naam, misschien willen de kinderen er wel één voor hen bedenken.
    Het boek geeft een voorzet om te praten over talenten. Olifant vindt zich een kei in verstoppen en schildpad denkt dat hij de beste is in tikkertje. Waarin zijn jouw voorleeskinderen heel goed? Kunnen ze van de andere(n) zeggen waar hij of zij de beste in is?