Carll Cneut

Afbeelding van een illustratie van Carll Cneut

Carll Cneut, Een miljoen vlinders. Alle rechten voorbehouden.

Peterschap voor de Boekenkaravaan

Als je iets met het nodige enthousiasme brengt, dan zijn kinderen in de meeste gevallen ook enthousiast.

Op 1 oktober 2011 verwelkomde de Boekenkaravaan haar nieuwe peter Carll Cneut. Hij draagt onze naam en ondersteunt op die manier ons project.

Carll Cneut debuteerde in 1996 als illustrator met Varkentjes van marsepein, een verhaal van Geert de Kockere. Inmiddels heeft hij een veertigtal prentenboeken op zijn naam staan, waaronder Roodgeelzwartwit (met Brigitte Minne, 2001), Het geheim van de keel van de nachtegaal (met Peter Verhelst, 2008) en De gouden kooi (met Anna Castagnoli, 2014). Cneuts werk viel meermaals in de prijzen, zo ontving hij onder meer de Boekenpauw, de Gouden Uil, de Gouden en Zilveren Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs.

In september 2015 werd zijn oeuvre bekroond met de Cultuurprijs voor de Vlaamse Letteren. In my head, de succesvolle tentoonstelling over het leven en werk van Carll Cneut, was van 2 december 2014 tot 10 mei 2015 te bezichtigen in de Sint-Pietersabdij in Gent. In diezelfde stad geeft Cneut les aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, waar hij een opleiding illustratie uit de grond wist te stampen.

Eerdere peters en meters

Enkele andere Vlaamse auteurs en illustratoren gingen Carll Cneut voor als meters en peters van de Boekenkaravaan. Kinderboekenschrijfster Mieke van Pol droeg de Boekenkaravaan een warm hart toe in 2009; in 2008 was auteur Geert De Kockere onze peter. De allereerste Boekenkaravaanpeter was multitalent André Sollie, illustrator en schrijver van gedichten en verhalen voor diverse leeftijden. Hij ontwierp het Boekenkaravaanlogo en is de auteur van het Boekenkaravaanlied.

Theme by Anders Norén